Aangetaste buxus herkennen

Aangetaste buxus herkennen

Als je buxushaag aangetast is door de buxusschimmel of de buxusmot, moet je daar iets aan doen. Je kunt proberen tijd en geld in de bestrijding van deze buxusziekten te steken, maar vaak is het op de lange termijn voordeliger om voor buxusalternatieven te kiezen. Voor je zeker weet of dat nodig is, is het wel belangrijk dat je een aangetaste buxus herkennen kunt. Er zijn namelijk verschillende manieren om een buxus die last heeft van de buxusziekte of de buxusrups te herkennen. Soms kun je door snel actie te ondernemen verdere verspreiding van deze bedreigingen tegengaan, maar in de meeste gevallen is het al te laat als er wat aan de buxusstruiken te zien is. In dat geval is het een beter idee om de planten te verwijderen en buxusalternatieven ervoor in de plaats te planten.
Hoe herken ik een aangetaste buxus?

Hoe herken ik een aangetaste buxus?

Hoe een aangetaste buxus te herkennen is, hangt ervan af waar de buxusstruik precies last van heeft. De verschillende bedreigingen brengen namelijk verschillende kenmerken met zich mee. De rups van de buxusmot (Cydalima perspectalis) is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen. Als je jouw buxushaag regelmatig op ongedierte controleert, vallen ze vanzelf op. Ze zijn namelijk felgroen met donkere strepen. Deze rupsen komen voort uit eitjes die door de volwassen buxusmot in de haag gelegd worden. Als deze niet op tijd verwijderd worden, zullen de rupsen zich voeden met de sappen in het buxusblad, met dode blaadjes en kale takken als gevolg. Voor het zover is, is ook het witte spinsel dat ze achterlaten een duidelijke aanwijzing dat je rupsen in de buxus hebt.

De buxusziekte wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, waarvan de Volutella buxi en de Cylindrocladium buxicola veruit de meest voorkomende zijn. Deze bijzonder agressieve schimmels kunnen in korte tijd een groot aantal buxusstruiken totaal verwoesten en daarom is het goed om te weten dat ze een aantal hele typische kenmerken hebben. Zie je zwarte strepen op de takken van je buxushaag en bruine tot zwarte vlekken met lichter gekleurde kringen eromheen op de bladeren? Dan heb je met de Cylindrocladium buxicola te maken. Een buxushaag die aangetast is door de Volutella buxi is te herkennen aan uitdrogende bladeren: eerst worden ze lichtbruin en vervolgens helemaal bleek. Bovendien laat deze schimmel sporen op de onderkant van de bladeren en de takken achter. Deze sporen zijn bleekroze van kleur.
Is mijn aangetaste buxus te redden?

Is mijn aangetaste buxus te redden?

Zoals gezegd is een aangetaste buxus te redden als de besmetting in een vroeg stadium wordt opgemerkt en er dan direct actie ondernomen wordt. De buxusrups kan met de hand uit de planten gehaald worden of gedood worden met bestrijdingsmiddelen. Daarnaast kunnen takken die aangetast zijn door een van de buxusschimmels gesnoeid worden. Maak in dat geval wel je snoeigereedschap goed schoon en zorg dat de weggesnoeide takken geen moment in aanraking komen met de gezonde delen van je buxushaag, want anders springen de schimmels zo over en gaat de verspreiding weer verder. Mocht het slechts één plant zijn die last heeft van de schimmels, dan kun je er ook voor kiezen om die plant in zijn geheel te verwijderen en er een nieuwe buxus voor in de plaats te planten.

Vaak is het echter dweilen met de kraan open. Als je de buxusrupsen uit de haag haalt, kunnen er nog wel eitjes in de haag achter blijven en als er andere besmette buxushagen in de buurt zijn, weten ze de jouwe ook snel weer te vinden. Bovendien zijn de bestrijdingsmiddelen vaak erg duur en alleen te koop voor specialisten. Buxusschimmels werken daarbij heel erg snel: als ze in jouw haag zitten, is je haag binnen een paar dagen kaal. Bij het verwijderen zijn er ook veel factoren waar het mis kan gaan. Normaal gesproken is het daarom een beter idee om voor een van de beschikbare buxusalternatieven te kiezen. Er zijn namelijk genoeg wintergroene haagplanten op de markt die genoeg op de buxus lijken om als goede buxusvervanger dienst te doen.
Waarmee kan ik mijn buxus vervangen?

Waarmee kan ik mijn buxus vervangen?

Hoewel een unieke haagplant als de buxus moeilijk te vervangen is, zijn zelfs enkele van de meest fanatieke buxusliefhebbers overstag gegaan door voor de Japanse hulst ‘Dark Green’® (Ilex crenata ‘Dark Green’®) te kiezen. Een begrijpelijke keuze, want de bladeren hebben niet alleen die kenmerkende donkergroene kleur die de naam al beloofd, maar qua vorm lijken ze ook behoorlijk op die van de buxus. Daar is de Japanse hulst ‘Dark Green’® overigens niet alleen in. Ook de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei ‘Vegetus’) en de Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida) hebben kleine, ronde bladeren. Deze beide soorten groeien alleen wel een stuk sneller dan de Ilex ‘Dark Green’®. Voor snel resultaat zijn ze een goede keuze, maar ze zullen wel wat meer onderhoud vereisen dan de Japanse hulst ‘Dark Green’®.

Ook als je de oude buxusstruiken niet voor een elegante lage haag, maar voor de vormsnoei gebruikte, is de Japanse hulst ‘Dark Green’® met zijn groeisnelheid van 15 tot 30 centimeter per jaar de beste optie. Je zou eventueel ook voor de taxus kunnen kiezen. Deze hagen zijn vanwege hun uitzonderlijk langzame groei – zeker voor een coniferensoort – heel eenvoudig in een bepaalde formele vorm te houden. Omdat de taxus geen loofboom, maar een naaldboom is, heeft deze plantensoort echter wel een totaal andere uitstraling dan de buxus en de meest voor de hand liggende buxusalternatieven, zoals je Japanse hulst en de Chinese kamperfoelie.