Bestrijding buxusschimmel

Bestrijding buxusschimmel

Buxusminnend Nederland zit met de handen in het haar. De eens zo geliefde haagplant wordt de laatste jaren steeds vaker geplaagd door verschillende buxusziekten en natuurlijk door de gevreesde buxusrups. En hoewel die laatste de grootste bedreiging vormt voor uw buxushaag, kan buxusschimmel ook de nodige schade aanrichten. Maar wat is buxusschimmel precies, en hoe herkent u het? En wat doet u als uw buxus getroffen blijkt te zijn door deze uiterst vervelende aandoening? In dit artikel gaan we dieper in op de bestrijding van buxusschimmel.
Wat is buxusschimmel en hoe herkent u het?

Wat is buxusschimmel en hoe herkent u het?

De buxusschimmel werd voor het eerst geconstateerd in 1995 in het Verenigd Koninkrijk. Sindsdien heeft de ziekte zich verspreid over het vasteland van Europa. Ook buxusplanten in Nederlandse tuinen moesten eraan geloven. Vandaag de dag is buxusschimmel een serieus probleem waar veel tuinliefhebbers mee te maken hebben. Wanneer uw buxus getroffen wordt komt dat hard aan. U heeft immers zorg, liefde en vele uurtjes snoei in de plant gestoken. Maar hoe herkent u de ziekte bij uw buxusplanten?

Er zijn twee soorten buxusschimmel: Cylindrocladium buxicola en Volutella buxi. De eerste soort is ook gelijk de meest voorkomende. Maar ook Volutella buxi komt regelmatig voor in Nederlandse buxushagen. Cylindrocladium buxicola herkent u aan kleine, zwarte vlekken op het buxusblad. Na enkele dagen valt het aangetaste blad af en verschijnen er zwarte strepen op de jonge takken. Bij Volutella buxi ontstaat er een bruine verkleuring van het buxusblad. Na enige tijd verschijnt er aan de onderkant van het blad wit of roze schimmelpluis.
Buxusschimmel voorkomen en bestrijden

Buxusschimmel voorkomen en bestrijden

Er zijn verschillende methoden die kunnen helpen bij de bestrijding van buxusschimmel. Toch blijkt deze ziekte in de praktijk maar lastig te bestrijden. Schimmelsporen verspreiden zich namelijk razendsnel door de hele tuin. Wanneer u buxusschimmel heeft geconstateerd bij uw haagplanten is het dus zaak om direct in actie te komen. Zo voorkomt u verspreiding van de schimmels en hebben uw buxusplanten de grootste kans op herstel.

Wilt u voorkomen dat uw planten ten prooi vallen aan buxusschimmel? Zorg dan dat uw buxus genoeg ruimte om zich heen heeft, waardoor er voldoende zon en wind bij uw plant komt en deze beter opdroogt na een regenbui. Verder kunt uw buxusplanten beter niet snoeien wanneer ze nat zijn. Bemest buxus tweemaal jaarlijks met een voor buxus geschikte meststof om de plant sterk te houden. Ontdekt u buxusschimmel in een beginstadium? Snoei dan direct aangetaste takken weg. In sommige gevallen kan de buxus zichzelf hierna herstellen. Ontsmet na het snoeien uw snoeischaar en alle kleding die in aanraking geweest is met de besmette buxus. Op deze manier verkleint u de kans op een herbesmetting.
Buxusschimmel bestrijden met fungiciden

Buxusschimmel bestrijden met fungiciden

Een andere methode ter bestrijding van buxusschimmel zijn bestrijdingsmiddelen, ook wel fungiciden genoemd. Fungiciden zijn in de vorm van sprays te koop bij tuincentra, bouwmarkten en webshops. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-systemische en systemische fungiciden. Niet-systemische fungiciden worden niet door de plant opgenomen. Deze middelen werken dan ook met name preventief. De werkzame stof op het buxusblad voorkomt dat schimmels kunnen kiemen. Systemische fungiciden werken daarentegen ook wanneer de plant al besmet is met buxusschimmel. Deze middelen dringen door tot in de plant. Het nadeel van deze middelen is dat schimmels vrij snel resistent raken voor de werkzame stof.

Enkele populaire bestrijdingsmiddelen zijn Bayer buxus twist spray, Compo Ortiva Plus, Edialux Eminent Garden en Edialux Sporgon Garden. Deze middelen versterken uw buxusplanten, pakken de buxusschimmel aan en voorkomen een nieuwe besmetting. Een ander nadeel van dit soort middelen is dat ze alleen werken als u er op tijd bij bent. Bij een ernstige besmetting met buxusschimmel die uw haagplanten al flink heeft beschadigd is succes niet gegarandeerd. Ook een minpunt van dergelijke bestrijdingsmiddelen is dat ze moeilijk op alle plekken van de buxus komen. Om deze reden zijn meerdere toepassingen noodzakelijk, anders ligt een herbesmetting op de loer.

Buxusschimmel bestrijden met biologische middelen

Ook kunt u proberen buxusschimmel te bestrijden met biologische middelen. Net als fungiciden zijn deze middelen zijn te verkrijgen bij tuincentra en gespecialiseerde webshops. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn beter voor het milieu dan reguliere fungiciden. Enkele voorbeelden van deze producten zijn Topbuxus Health Mix en EcoStyl Vital. Deze middelen richten zich met name op het versterken van uw buxusplanten, waardoor buxusschimmel minder kans krijgt. Biologische bestrijdingsmiddelen zijn verkrijgbaar als spray, maar soms ook als bladmeststof met spoorelementen. Ook voor deze middelen geldt dat er minder kans op succes is als uw buxusplanten al flink zijn aangetast en beschadigd door schimmels.

Wat als de bestrijding van buxusschimmel niet lukt?

In enkele gevallen is de buxus dermate aangetast, dat de verschillende bestrijdingsmethoden geen succes hebben. Als het bestrijden van buxusschimmel niet lukt in uw tuin is het verwijderen van de planten de enige oplossing. Verschillende vruchteloze pogingen om de schimmels te bestrijden kunnen erg frustrerend zijn. U kunt uw tijd en moeite dan beter steken in het aanplanten van een vitaal buxusalternatief dat niet vatbaar is voor schimmels, rupsen en andere buxusziekten. Veelgebruikte alternatieven voor buxus zijn Japanse hulst, taxus en Japanse kardinaalsmuts.

Met name Japanse hulst ‘Dark Green’®, wetenschappelijke naam Ilex crenata ‘Dark Green’®, wordt veel gebruikt als buxusalternatief. Met zijn kleine, ovale blad en compacte groeivorm vertoont Japanse hulst ‘Dark Green’® uiterlijke gelijkenissen met buxus. Ook is deze wintergroene, krachtige haagplant uitstekend geschikt voor vormsnoei. Met deze buxusvervanger hoeft die prachtige, in bolvorm gesnoeide struiken of strakke, klassieke hagen dus niet te missen in uw tuin!