Taxus als buxusalternatief

Taxus Baccata

Taxus baccata

Taxus media 'Hicksii'

Taxus media ‘Hicksii’

Taxus media 'Hillii'

Taxus media ‘Hillii’

Sinds 2005 wordt de populaire buxus geplaagd door verschillende buxusziekten. Sindsdien zijn veel tuinliefhebbers op zoek naar een goed alternatief voor buxus bij het aanleggen van een haag of tuinafscheiding. In sommige gevallen is de taxus als buxusalternatief een uitstekende keuze. In welke opzichten verschilt de taxus van de buxus? Wat zijn de voordelen van het inzetten van een taxushaag als buxusalternatief? En zijn er ook nadelen verbonden aan de taxus als haagplant?
Taxus, wat voor haagplant is dat?

Taxus, wat voor haagplant is dat?

De Latijnse benaming voor de gewone taxus is Taxus baccata. Er bestaan verschillende soorten taxussen, maar de gewone taxus is de soort die het meest gebruikt wordt voor het aanleggen van hagen. De taxus behoort tot de coniferen. Het is een robuuste, wintergroene haagplant die wel tegen een stootje kan. Platte naalden en felrode bessen zijn kenmerkend voor deze conifeer. Alleen vrouwelijke taxussen brengen deze bessen voort. Voor de bevruchting is echter ook een mannelijke soortgenoot nodig. Geeft u de voorkeur aan een formele, groene haag zonder deze bessen? Gebruik dan alleen mannelijke planten bij de aanleg van uw tuinafscheiding.

Wat taxus zo’n geschikte haagplant maakt

Wat taxus zo’n geschikte haagplant maakt

Taxussen zijn sterke haagplanten met een lange levensduur. Deze haagplanten zijn uiterst geschikt voor het maken van strakke hagen en erfafscheidingen. Een groot voordeel van een taxushaag is dat de plant in elke grondsoort goed gedijt, mits de grond niet extreem vochtig is. Deze coniferensoort kan zowel in de zon als schaduw worden geplant. Erg veeleisend is deze haagplant dus niet. Toch krijgt u er veel voor terug. Door de dichte vertakkingsvorm creëert u met de taxus een prachtige, volle haag die u van veel privacy voorziet. Daarbij is een groot voordeel natuurlijk dat taxus een plant is die niet geplaagd wordt door buxusmot, buxusschimmel en andere buxusziekten.
De overeenkomsten en verschillen tussen taxus en buxus

De overeenkomsten en verschillen tussen taxus en buxus

Nog een reden dat taxushagen geregeld gebruikt worden als buxusvervanger is dat u met beide haagplanten alle kanten op kunt. Hoewel de taxus en de buxus twee geheel verschillende planten zijn, vertonen ze uiterlijke gelijkenissen. Beide haagplanten geven uw tuin een klassieke, verzorgde uitstraling. Met beide soorten kunt u een strakke, formele haag creëren. Beide planten kunnen prima gesnoeid worden. Ook taxussen kunnen in de meest creatieve vormen worden gesnoeid, net als de buxus. Wel kan een taxushaag een stuk hoger groeien dan een buxushaag. Daar staat dan weer tegenover dat de buxus iets sneller groeit.
Welke verzorging vereist de taxus?

Welke verzorging vereist de taxus?

Een taxushaag vereist geen bijzondere verzorging. Waar buxusstruiken doorgaans meermaals per jaar gesnoeid worden, is dit met taxussen niet nodig. Een jaarlijkse snoeibeurt volstaat prima. De taxushaag groeit namelijk wat minder snel dan een buxushaag. U kunt een taxushaag het beste in het voorjaar snoeien. Eventueel kan de haagplant in het najaar nogmaals gesnoeid worden als u de vorm niet strak genoeg vindt. Wel stelt de taxus een goede bemesting op prijs. Voor een mooi, sterk resultaat raden wij aan om hem tweemaal jaarlijks te bemesten.

Nog iets wat beide haagplanten gemeen hebben is dat ze zich uitstekend lenen voor vormsnoei. Zo laten taxussen zich bijvoorbeeld prima bol snoeien wanneer u de plant solitair neerzet. Wees daarmee wel voorzichtig: doordat de taxus geen snelgroeiende plant is, blijft het wat langer zichtbaar als u per ongeluk een foutje maakt tijdens het snoeien. Verder is de taxus prima geschikt voor het maken van zowel lage als hoge hagen. Was na het snoeien of aanraken altijd zorgvuldig uw handen: hij is namelijk giftig voor zowel mensen als dieren. Wees dus extra alert wanneer u kleine kinderen of huisdieren heeft.
Taxus als haagplant: waar u op moet letten

Taxus als haagplant: waar u op moet letten

De taxus is over het algemeen prima bestand tegen insectenplagen en ziekten. Toch zijn er wel zaken waar u op moet letten om dat zo te houden. Zo kunt u hem beter niet teveel water geven. Daardoor kunnen de toppen van deze haagplant bruin verkleuren. De wortels van kunnen niet goed tegen een overschot aan water: hierdoor krijgt de plant te weinig zuurstof en kan hij afsterven.

In enkele gevallen wordt de taxus geplaagd door de taxuskever of andere snuitkevers. Gelukkig zijn deze plagen over het algemeen prima te bestrijden. Beter is echter om te voorkomen dat uw taxushaag straks geteisterd wordt door snuitkevers. Dit doet u door ervoor te zorgen dat de grond waarin de haagplant staat niet te vochtig wordt. Een taxushaag kan regenval prima verdragen. De grond droogt daarna doorgaans prima op. Geef echter geen water bij: dit maakt de bodem echt te vochtig. Zorg ook dat de grond voldoende zuurstof krijgt. Dit verkleint de kans dat u in aanraking komt met de taxuskever aanzienlijk.

Wat is nu beter: taxus of buxus?

Op de vraag of de taxus een betere haagplant is dan de buxus, is geen eenzijdig antwoord te geven. Beide haagplanten hebben zo hun charme en unieke eigenschappen. Zoals u heeft kunnen lezen zijn er zowel overeenkomsten als verschillen tussen de taxusplanten en buxusstruiken. Een groot voordeel van de taxus als buxusalternatief is dat hij minder wordt geplaagd door insecten en ziekten. Ook zijn insecten als taxuskevers en snuitkevers minder lastig te bestrijden dan insecten die voorkomen bij de buxus.

Wanneer uw buxushaag aangetast is door de buxusmot, de buxusschimmel of een andere buxusziekte is het begrijpelijk dat u deze wilt vervangen door een haag van sterke haagplanten met minder problemen. Waarschijnlijk wilt u dan wel een haag die uw tuin net zo’n prachtige uitstraling geeft als de buxus en gelijkwaardige eigenschappen heeft. Een taxushaag is in dat geval een prima alternatief voor de buxus. Ook de Japanse hulst, de Chinese kamperfoelie en de kardinaalsmuts zijn de moeite waard om als buxusvervanger te overwegen.